.

Μαθαίνοντας από τους γηραιότερους

Ο Αουρανγκζέμπ που ξεγέλασε τους πιθήκους Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένας νέος που λεγόταν Αουρανγκζέμπ, ο οποίος ταξίδευε από πόλη σ...


Ο Αουρανγκζέμπ που ξεγέλασε τους πιθήκους

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένας νέος που λεγόταν Αουρανγκζέμπ, ο οποίος ταξίδευε από πόλη σε πόλη πουλώντας καπέλα. Ένα καλοκαιριάτικο απόγευμα, ο Αουρανγκζέμπ διέσχιζε μια μεγάλη και μονότονη πεδιάδα, όταν αισθάνθηκε κουρασμένος κι αποφάσισε να πάρει έναν υπνάκο. Βρήκε ένα μανγκόδεντρο, έβαλε το σακί με τα καπέλα δίπλα του, ξάπλωσε στο δροσερό ίσκιο του δέντρου και αποκοιμήθηκε. Όταν ξύπνησε, ανακάλυψε ότι όλα τα καπέλα είχαν εξαφανιστεί...

"Όχι! Όχι!”, μονολόγησε. “Με τόσους πλούσιους ανθρώπους που έχει εδώ, γιατί αποφάσισαν οι κλέφτες να ληστέψουν έναν άνθρωπο του οποίου το εμπόρευμα έχει τόσο μικρή αξία;” Ωστόσο, μόλις κοίταξε ψηλά είδε ότι το δέντρο ήταν γεμάτο πιθήκους οι οποίοι φορούσαν όλα τα καπέλα του. Ο Αουρανγκζέμπ φώναξε στους πιθήκους εκνευρισμένος οι οποίοι κραύγασαν εις απάντησιν. Ο Αουρανγκζέμπ έκανε απειλητικές χειρονομίες και οι πίθηκοι τον μιμήθηκαν.

Πήδηξε για να δει αν μπορούσε να αρπάξει κάποιους από αυτούς και οι πίθηκοι πήδηξαν κι αυτοί. Άρχισε να πετάει πέτρες στο δέντρο, αλλά τον υποδέχθηκε μια βροχή από μάνγκο που του πέταξαν τα ζώα. “Τι εκνευριστικό! Δεν θα καταφέρω ποτέ να πάρω πίσω το εμπόρευμά μου!” ούρλιαξε. Εξοργισμένος πέταξε το καπέλο του στο έδαφος και, προς μεγάλη του έκπληξη, όλοι οι πίθηκοι έκαναν το ίδιο.

Ο Αουρανγκέμπ τα μάζεψε γρήγορα όλα και συνέχισε τον δρόμο του. Διηγήθηκε την ιστορία αυτή στην επόμενη πόλη και ο μύθος του “Αουρανγκζέμπ που ξεγέλασε τους πιθήκους” έγινε πασίγνωστος στην περιοχή και διαδόθηκε από γενιά σε γενιά. Πενήντα χρόνια αργότερα ο νεαρός Χαμπίμπ, εγγονός του διάσημου πωλητή καπέλων Αουρανγκζέμπ, ασκούσε ακόμα το οικογενειακό επάγγελμα. Ακολουθούσε τα βήματα του παππού του και περνούσε ακόμα από τις ίδιες πόλεις. Ένα απόγευμα, έχοντας κάνει πολύ δρόμο, αισθάνθηκε κουρασμένος, βρήκε ένα ωραίο μανγκόδεντρο, έβαλε το σακί με τα καπέλα στο πλάι του και ξάπλωσε στον ίσκιο του να κοιμηθεί λιγάκι. Όταν ξύπνησε μετά από ώρες, ανακάλυψε ότι το εμπόρευμά του είχε εξαφανιστεί. Έβρισε για λίγο αλλά μόλις κοίταξε ψηλά είδε μια ομάδα πιθήκων να φοράει τα καπέλα του.

Προς στιγμήν αισθάνθηκε απελπισία, αλλά θυμήθηκε γρήγορα την ιστορία του Αουρανγκζέμπ. “Θα εξοργίσω λίγο αυτούς τους ηλίθιους πιθήκους”, σκέφτηκε. Ο Χαμπίμπ σφύριξε στους πιθήκους και σφύριξαν κι εκείνοι με τη σειρά τους. Κούνησε τα χέρια του, τράβηξε τα αφτιά του, χόρεψε και τα ζώα επανέλαβαν όλες του τις κινήσεις. Φύσηξε την μύτη του και άκουσε το θόρυβο να φυσάνε πολλές μύτες.

Βλέποντας ότι όλα πήγαιναν καλά, πέταξε το καπέλο του στο έδαφος ελπίζοντας ότι όλοι θα έκαναν το ίδιο. Ένας πίθηκος κατέβηκε από το δέντρο, άρπαξε το καπέλο που είχε πετάξει κάτω ο Χαμπίμπ, περπάτησε ως το μέρος του, τον χτύπησε στον ώμο και του είπε: “Νομίζεις ότι μόνο εσύ κατάφερες να μάθεις κάτι από τους γηραιότερους;”

Δρώντας όπως η προηγούμενη γενιά

Διασχίζοντας την έρημο Μοχάβε με τη γυναίκα μου, συνάντησα πολλές φορές τις διάσημες πόλεις-φαντάσματα. Χτισμένες κοντά σε μεταλλεία χρυσού εγκαταλείφθηκαν όταν εξορύχτηκε όλο το προϊόν της γης. Είχαν εκπληρώσει το ρόλο τους και δεν είχε πια νόημα να συνεχίσουν να κατοικούνται. Διασχίζοντας με την γυναίκα μου τα δάση των Πυρηναίων, είδα πολλά δέντρα που είχαν πέσει έχοντας ζήσει για εκατοντάδες χρόνια.

Όμως τι συνέβη σε αντίθεση με τις πόλεις-φαντάσματα; Είχαν ανοίξει χώρο για να εισχωρεί το φως, λίπαιναν το έδαφος και οι κορμοί τους ήταν καλυμμένοι με καινούργια βλάστηση. Τα γηρατειά μας θα εξαρτηθούν από τον τρόπο με τον οποίο ζούμε. Μπορεί να καταλήξουμε σαν μια πόλη-φάντασμα ή σαν ένα γενναιόδωρο δέντρο, το οποίο συνεχίζει να είναι χρήσιμο, παρόλο που δεν καταφέρνει να σταθεί πια όρθιο.

Related

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ 3057948268160348234

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Post Ads

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

About UsΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item