.

Ας μιλήσουμε για θρησκείες...

Ο άνθρωπος από τότε που εμφανίστηκε πάνω στη Γη, πίστευε σε ένα ανώτερο Ον. Ολοι οι πολιτισμοί πιστεύουν και δεν έχει καμία σημασία αν το...


Ο άνθρωπος από τότε που εμφανίστηκε πάνω στη Γη, πίστευε σε ένα ανώτερο Ον. Ολοι οι πολιτισμοί πιστεύουν και δεν έχει καμία σημασία αν το ονομάζουν Θεό, Αλλάχ ή του δίνουν οποιοδήποτε άλλο όνομα. Οι Ινδιάνοι της Αμερικής το ονόμαζαν «Μεγάλο Πνεύμα».

Ο Γερμανός συγγραφέας Τόμας Μαν, βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1929, είχε πει ότι, «η πίστη σε μια ανώτερη πνευματική δύναμη, όσο κι αν πρόκειται για ψευδαίσθηση, δεν παύει ν’ αποτελεί μια από τις πιο ζωτικές ανάγκες του ανθρώπου».
Ο Κιρίλοφ τόνιζε πως, «αν δεν υπάρχει Θεός, όλα επιτρέπονται», δηλαδή, αν ο άνθρωπος πάψει να πιστεύει στην ανώτερη πνευματική δύναμη τότε οι ζωές όλων μας θα περιπαίσουν στο χάος. Θα μεταλλασσόμασταν σε κοινωνίες ζούγκλας, όπου μόνο ο δυνατότερος και ο πιο πονηρός θα μπορούσαν να επιβιώσουν.

Ολες οι κοινωνίες πρέπει να διακατέχονται από ηθικούς κανόνες για να λειτουργούν αποτελεσματικά. Αυτό είναι σωστό αν αναλογιστούμνε πως ακόμη και η δικαιοσύνη, το τελευταίο προπύργιο της προστασίας του ανθρώπου από την αδικία και την εκμετάλλευση, έχει πια πάψει να προκαλεί εμπιστοσύνη.
Εδώ όμως χρειάζεται μια ιδιαίτερη προσοχή.
Όταν αναφέρομαι σε ηθικούς κανόνες δεν εννοώ τους δογματικούς που τα ιερατεία έχουν θεσπίσει προσπαθώντας να επιβάλλουν για να ελέγχουν και να καθοδηγούν τους πιστούς κατά το δοκούν.

Ο δογματισμός είναι το χειρότερο φαινόμενο που κυριαρχεί στις θρησκείες και η ιστορία έχει να δείξει αισχρά παραδείγματα φανατισμού και μισαλλοδοξίας που καλλιεργήθηκαν από αυτούς που θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται ως οι «αντιπρόσωποι» του Θεού στη Γη. Οσοι έβαζαν ζητήματα επαλήθευσης αυτών των δογμάτων αντιμετώπιζαν τις σκληρότερες ποινές.
Στον Μεσαίωνα ο καθολικισμός χρησιμοποίησε την πυρά για όσους χαρακτήριζε αιρετούς. Στο Ισλάμ [σημαίνει «υποταγή στο θέλημα του Θεού», όπως αυτό αποκαλύφθηκε στον προφήτη του Μωάμεθ], ακόμα και σήμερα τους καταδικάζει σε φρικτούς θανάτους.
Οι δικοί μας ιερείς τους καταδίωκαν, τους αφόριζαν, όταν κάτι δεν συμφωνούσε με τα δικά τους δεδομένα.

Θρησκεία τελικά είναι ότι σου επιβάλλει χωρίς να είναι σε θέση να το αποδεικνύει. Και όπως έγραψε ο Γερμανός φιλόσοφος Αρθρουρ Σοπενχάουερ, «οι θρησκείες θυμίζουν τις πυγολαμπίδες. Χρειάζονται το σκοτάδι για να λάμψουν».

Διάβασα κάποτε ένα ενέκδοτο που κυκλοφορούσε στην Σοβιετική Ενωση της δεκαετίας του 1920: «Ενας τύπος, κομματικός γραμματέας, ρωτάει τον παπά του χωριού. 
–Πως γίνεται γέροντα κι όποτε χτυπάς την καμπάνα τις Κυριακές γεμίζεις την εκκλησία σου, ενώ εγώ δεν καταφέρνω να φέρω ούτε έναν στην κομματική συνεδρίαση; 
Και ο παπάς απαντάει: 
-Είναι επειδή εμείς, μολονότι υποσχόμαστε στους ανθρώπους τον Παράδεισο εδώ και 2.000 χρόνια, δεν κάναμε το λάθος να τους τον δείξουμε» 

Τα δόγματα γίνονται λατρείες που οδηγούν σε μίσος εναντίον εκείνων που αρνούνται να τα δεχτούν. Καλλιεργούν τον φόβο για τη δύναμη του ανώτερου Ον και την τυφλή υποταγή στα προσταγές του. Ο Θεός, δυστυχώς, παρουσιάζεται εκδικητικός και ιδιαίτερα σκληρός απέναντι σε αυτούς που υπέπεσαν σε λάθη σύμφωνα με τα δικά του μέτρα και σταθμά, όπως φυσικά τα παρουσιάζουν οι παπάδες.

Σιγά-σιγά, οι θρησκείες, συνεχίζοντας με τον ίδιο τρόπο, όλο και περισότεροι θα χάνουν την επιρροή πάνω στους ανθρώπους –θα ξεπεραστούν για πάντα.

Είπε ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος:
«Υποτελείς είναι όσοι υποτάσσονται στο δόγμα. Καμιά δουλοπρέπεια δεν συγκρίνεται με αυτήν που απορρέει από την υποδούλωση του πνεύματος».

Ακόμη και σήμερα η αφοσίωση στον δογματισμό προκαλεί πληθώρα βίαιων αντιδράσεων. Ποιος δεν θυμάται τους «πιστούς» να προπηλακίζουν την είσοδο θεάτρου, πριν λίγα χρόνια, λόγω μιας παράστασης που την θεωρούσαν ως προσβολή στην Ορθοδοξία; Η παλαιότερα, το κάψιμο των βιβλίων; Τα όσα συμβαίνουν με τον ISIS είναι ενδεικτικά του δογματισμού που επικρατεί στις τάξεις των δολοφόνων [αρνούμαι να τους αναφέρω ως «μαχητές»], όπου ο δικός τους Θεός θέλει να καταστραφεί ο υπόλοιπος κόσμος, όσοι δεν αποδέχονται τον μουσουλμανισμό.

Κάθε θρησκεία υποστηρίζει ότι μόνο αυτή έχει βρει τον δρόμο για την αληθινή ανθρώπινη ευτυχία. Οπου όμως αρχίζει η πίστη σταματάει η λογική. Όταν κάποιος θεωρεί τον δικό του Θεό ως σημαντικότερο, θα υπάρχουν πάντα ολέθριες συνέπειες.
Ο Paulo Coelho έγραψε ένα κείμενο όπου ο διάβολος μαζί με τους φίλους του, καθώς κουβέντιαζαν, είδαν έναν άνθρωπο να σκύβει και να παίρνει κάτι από το έδαφος. Οι φίλοι του διαβόλου αναστατώθηκαν μήπως κι αυτό που βρήκε ήταν ένα κομμάτι της αλήθειας που θα μπορούσε να σώσει την ψυχή του.
Ο διάβολος, όμως, έμεινε ατάραχος και όταν τον ρώτησαν γιατί δεν ανησυχεί μαζί τους, τους απάντησε ότι με αυτό το κομμάτι θα ιδρύσει μια νέα θρησκεία και θα καταφέρει να απομακρύνει περισσότερους ανθρώπους από την ολοκληρωτική αλήθεια.

Στην «Ψυχολογία των Μαζών, ο Γκυστάβ Λε Μπον, γράφει:
«Οι θεμελιωτές θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων δεν τις θεμελίωσαν παρά επειδή ήξεραν να επιβάλλουν στις μάζες αυτά τα αισθήματα θρησκευτικού φανατισμού, που κάνουν να βρίσκει ο άνθρωπος την ευτυχία του στη λατρεία και τον σπρώχνουν να θυσιάσει τη ζωή του στο είδωλό του».

Επομένως, μιλώντας για ηθικούς κανόνες δεν αναφέρομαι σε αυτούς τους θρησκευτικούς, δογματικούς κανόνες που επιθυμούν άβουλα όντα για να τα ελέγχουν.

Related

ΣΚΕΨΕΙΣ 8514472397254566046

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Post Ads

Hellas
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περιγραφή1
Περιγραφή2
Περιγραφή3
Περιγραφή4

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

About UsΟλα τα κείμενα δημοσιεύονται και στα social media

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

item